Geschiedenis

Geschiedenis van Quick Amsterdam

Als oudste – nog actieve – honkbalclub van Europa heeft Quick een roemruchte geschiedenis.

De geschiedenis van de vereniging is goed bewaard gebleven in het archief. Het gaat zelfs terug tot voor de oprichting van de vereniging met een foto waarop een gelegenheidswedstrijd honkbal wordt gespeeld op het IJsclubterrein, het tegenwoordige Museumplein in Amsterdam. Het archief is aangevuld met verhalen van oud-leden en dat heeft het jubileumboek 100 jaar A.H.C. Quick opgeleverd.

Ook bij de MLB staat Quick bekend als de oudste club van Europa. Lees hier het artikel

Quick door de jaren heen

Op 12 februari 1912 werd de Nederlandse Honkbalbond opgericht. Quick pionier Emile Bleesing trad al snel toe tot het bestuur. Op het moment van oprichting waren er in Nederland drie honkbalclubs: de A.H.C. (Amsterdamsche Honkbal Club), de J.H.C. (Jonge Honkbal Club) en Hercules.
Deze laatste legt al snel het loodje. De heren Knip, Kieft, Poster, Prior, Leih en Stam zetten op 1 maart in 1913 de club voort als de A.H.C. Quick.
Tot na de 1e wereldoorlog zijn A.H.C. Quick en de Nederlandse Honkbalbond eigenlijk één en hetzelfde begrip.
De bakermat van onze clubgeschiedenis ligt op het voormalige IJsclubterrein tegenover het Concertgebouw. Deze foto is op 10 juli 1911 gemaakt.

Onderstaande foto is het absolute hoogtepunt van de historie van de club. De foto dateert uit 1913 en is van het eerste honkbalteam. Ook in 1913 bestond een honkbalteam uit negen personen maar de negende man (Knip) moest het “fotografisch apparaat” bedienen.

Sinds de jaren ’90 groeit de vereniging Quick gestaag. In 1993 werd er een jubileumtoernooi gehouden ter ere van 90 jaar Quick.

Vervolgens zijn zowel Dames Softbal 1 als Heren Honkbal 1 in 2008 kampioen geworden.

100 jaar Quick

In 2013 werd het 100-jarig jubileum van A.H.C. Quick uitgebreid gevierd met jubileumactiviteiten zoals toernooien, en feesten. Op de verjaardag van Quick op 1 maart werd het sportterrein van Quick omgedoopt tot het ‘Pim Adriaanszpark’, welke door ere-voorzitter Pim zelf werd onthuld. Een dag later tijdens de receptie in het Park Hotel in Amsterdam ontving Quick van de KNBSB een foto van Emile Bleesing (grondlegger van honkbal in Nederland en mede-oprichter van Quick) op canvas. De gemeente Amsterdam overhandigde aan Joost Comperen, toenmalig voorzitter, de Jubileumpenning voor de mijlpaal die Quick heeft bereikt. Als blijvend document van de eerste 100 jaar Quick, werd het jubileumboek gepresenteerd dat is gemaakt door Eelke Kingma en Jos Schoonis.

Quick vanaf de jaren '30

In de jaren 30 begon Quick in echte honkbalpakken te spelen. Alleen de scheidsrechter bleef nog lange tijd op zijn zondags gekleed gaan.

In 1935 werd Quick voor de derde maal landskampioen.

Hiernaast het blad van de Honkbalbond waarin de kampioenswedstrijd van Quick (23-1!) werd beschreven.

In de jaren ’40 speelde Quick nog steeds in de eerste klasse en in de jaren ’50 speelt Quick op het Olympiaplein in Amsterdam. In de jaren ’70 werd softbal geïntroduceerd.

Voor het 75-jarig bestaan van de vereniging in 1988 werd de vereniging verrast vanuit Amerikaanse hoek. Uit naam van President Ronald Reagan, een honkbalfan met de bijnaam ‘Dutch’, werd een brief met felicitaties gestuurd.